Tuoko lomalta töihin paluu tutut jumit ja kiputilat takaisin? Aloita mukavampi arki näillä apukeinoilla

Usein erilaiset kiputilat ja jumit helpottavat lomalla, mutta paluu töiden äärelle tuo nopeasti tutut kiputilat takaisin. Lomalla moni liikkuu monipuolisesti, kenties aika menee esimerkiksi tietokoneella istumisen sijaan pihatöitä tehden tai uiden. Kesäharrastukset pitävät kehon liikkeessä ja aktiivisena, mutta arki tuo mukanaan staattiset asennot, istumatyön tai työn aiheuttaman kuormituksen sekä tietysti mahdollisen työstressin. 

Erityisesti näyttöpäätetyötä tekevät sekä muissa staattisissa asennoissa paljon työskentelevät (kuten kampaajat ja siivoojat) huomaavat usein nopeasti vähentyneen liikunnan ja istumisen vaikutuksen kehossaan. Päänsärkyjen, niska-hartiaseudun jumien ja alaselkäkipujen aikakausi on täällä taas. Vai entä jos ei olisikaan?

Voisitko tänä syksynä jo heti töiden alettua tarkistaa työergonomian, aloittaa säännöllisen hieronnan tai kehonhuollon? Ehkä käyt fysioterapeutilla tarkistuttamassa kehon virheasennot tai nappaat Personal Trainerin  avuksesi kehon liikkuvuuden ja lihaskunnon ylläpitoon myös koko syksyn ja talven ajaksi? 

Jos kivut ja jumit ovat vaivanneet sinua töissä jo aikaisemmin, hiipivät ne nopeasti takaisin, mikäli esimerkiksi työasentoihin tai työtapoihin ei tule muutoksia. Kun paluu töiden äärelle koittaa, pohdi voisiko sinulle sopia esimerkiksi jokin seuraavista ylläpitämään kehon liikkuvuutta ja aktiivisuutta:

 

Säännöllinen hieronta ylläpitää kehon aineenvaihduntaa ja ehkäisee jumitiloja

Hieronta, erityisesti säännöllisesti tehtynä, on tehokas keino sekä kehon että mielen huoltamiseen arjessa. Hieronnassa käytettyjä tekniikoita voivat olla esimerkiksi siveleminen, venytys, painelu ja puristelu erilaisilla voimakkuuksilla ja suunnilla.

Pääasiassa hierontaa käytetään erilaisten kiputilojen ja stressin lievittämiseen, mutta hieronnalla on lukuisia muitakin terveyshyötyjä sekä ylipäätään apua toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Hierontakäynti kannattaa ensinnäkin aina, kun esimerkiksi lihasjumit tai niiden aiheuttavat kivut tai puutumisoireet häiritsevät arkea.

Hieronnalla myös ennaltaehkäistään ja hoidetaan esimerkiksi lihasjännityksiä ja lihaksistossa olevia kiputiloja. Se tehostaa muun muassa heikentynyttä laskimoverenkiertoa, jolloin kudosten aineenvaihdunta ja nesteiden kierto vilkastuu. Tällä on monia hyötyjä niin kehon kuin mielen hyvinvoinnille sekä kehon ihanteelliselle toiminnalle.

Hieronnan tiedetään myös tehostavan palautumista ja rentoutumista, parantavan kehon liikkuvuutta ja hieronnalla voi olla myös positiivinen vaikutus esimerkiksi unettomuuteen tai unen laatuun.

Hieronnasta voit saada apua muun muassa seuraaviin vaivoihin:

  • päänsärky, migreeni tai huimaus
  • niska-hartiaseudun kivut ja jännitys
  • käsien puutuminen
  • olkapäiden oireet
  • iskias ja muut hermosäryt
  • unettomuus
  • stressi
  • nilkan ja polven kiputilat
  • tuki- ja liikuntaelinvaivat

>> Lue myös: Säännöllinen hieronta tukee hyvinvointiasi

hyvä työergonomia

Fysioterapeutti tekee sinulle yksilöllisen suunnitelman kehosi parhaaksi

Monet työikäiset hyötyvät paljon fysioterapeutin kanssa tehdystä suunnitelmasta kehon optimaalisen toiminnan ylläpitämiseksi. Siksi fysioterapeutin vastaanotolle kannattaa tulla jo ennen kuin kivut tai jumit ovat arkea haittaavia. Suurimpia ongelmia työikäisillä ovat erilaiset tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvät oireet, kuten niska- ja hartiaseudun ongelmat sekä (ala)selkäkivut.

Erityisesti alaselkäkivut ovat työikäisillä varsin yleisiä, sillä suurin osa aikuisista kärsii alaselkäkivuista jossain vaiheessa. Suurin osa alaselkäkivuista on niin sanotusti hyvälaatuisia, eli taustalla ei ole vakavampia sairauksia tai leikkaushoitoa vaativia ongelmia.

Usein hyvälaatuisen kipuilun taustalta voi löytyä esimerkiksi huono työergonomia tai kehon virheasento, jolloin työoloihin ja työasentoihin on syytä kiinnittää huomiota. Rasittavan työn lisäksi jatkuvasti lisääntyvä istumatyö ja liikkumattomuus ovat omiaan aiheuttamaan alaselän alueelle niin jumeja kuin kipujakin. 

>> Lue lisää: Alaselkäkivut vaivaat monia työikäisiä

Tavallisiin alaselkäkipuihin ei useinkaan suositella vuodelepoa, vaan liikkuminen ja monipuolinen harjoittelu ovat tärkeitä asioita niin kipujen ennaltaehkäisyn kuin hoidonkin kannalta.  Fysioterapeuttisi tekee sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman ja suunnittelee sinulle sopivat harjoitteet, jotka edistävät kivutonta arkeasi.

Fysioterapeutin yksilöllinen ohjelma auttaa vahvistamaan esimerkiksi jalkalihasten voimaa, lantion ja selän liikkuvuutta sekä yleistä fyysistä kuntoa. Jokainen ohjelma suunnitellaan asiakkaan tilanne ja toiveet huomioon ottaen.

Hoitosuunnitelmassa yksi merkittävä osa-alue on (työ)ergonomia, sillä esimerkiksi puhelimen käyttö työssä ja pieniltä näytöiltä töiden tekeminen on yleistynyt – eikä puhelinta malteta jättää aina käsistä vapaa-aikanakaan. Näyttöpäätetyön yleistyminen sekä puhelimen kasvava käyttö onkin yhteydessä lisääntyneisiin niska- ja hartiaseudun ongelmiin, jotka ilmenevät yhä nuoremmilla.

>> Lue lisää: 6 vinkkiä kuinka parantaa työergonomiaa

Puhelinta katsoessa pään eteenpäin työntyvä asento on nimittäin omiaan aiheuttamaan esimerkiksi niska- ja hartiavaivoja. Puhutaan myös jännitysniskasta (tension neck), joka on tyypillinen niskajumi, johon liittyy lihasten aineenvaihdunnan ja jopa rakenteen muutoksia. Osalla oireet menevät ohi itsestään, mutta erityisesti krooninen jännitysniska vaatii oikeanlaista hoitoa, kuten niskan lihaksiin kohdistuvia voimaharjoituksia.

Jännitysniska johtuu niskan ja hartioiden pitkään jatkuvasta jännitystilasta. Esimerkiksi istumatyössä yläselkä ja niska ovat usein venyttyneessä asennossa ja olkapäät kääntyvät eteenpäin. Tällöin myös leuka työntyy herkästi eteen, jolloin niska joutuu suureen rasitukseen.

>> Lue lisää: Jännitysniska on yleinen työikäisten vaiva

HOIDA MYÖS PURENTALIHAKSIASI

Niska- ja hartiavaivat ovat yhteydessä myös purentaelimistön hyvinvointiin. Myös purentalihasten eri oireiden syntyyn merkittävä vaikutus on erityisesti huonoilla työasennoilla, joissa ollaan pitkään päivän aikana. Pitkiä aikoja esimerkiksi tietokoneen, puhelimen tai muun työn ääressä istuminen huonolla ergonomialla varustetulla työpisteellä on omiaan aiheuttamaan kireyksiä koko ylävartalon alueelle eli niskaan, hartioihin sekä purentalihaksistoon.

Huonon ergonomian lisäksi stressi, kiire ja ylikuormitus saavat monet nostamaan hartiat korviin ja jännittämään lihaksiaan. Saatat huomata kiristeleväsi leukojasi ja hampaitasi pitkin päivää tai vaikkapa autolla ajaessasi. Tämä yhdistettyä vähäiseen liikuntaan sekä huonoihin nukkumisasentoihin aiheuttavat monille jumeja ja oireita koko ylävartalon alueelle.

ENTÄ MITÄ OIREITA PURENTALIHASTEN JUMIT VOIVAT AIHEUTTAA?

Purentalihasten jumien aiheuttama oirekirjo voi olla laaja ja tuntua jopa hiukan epämääräiseltä, emmekä aina osaa yhdistää niitä juuri purentalihasten oireiluun. Purentalihakset ovat kuitenkin voimakkaat lihakset, jotka tekevät töitä aina kun syömme ja puhumme. Muulloin niiden kuuluisi kuitenkin olla rennot. Mikäli puremme jatkuvasti hampaitamme yhteen, ei purentaelimistömme saa levätä koskaan.

Purentalihasten jumit voivat aiheuttaa esimerkiksi seuraavia oireita:

  • korvien tinnitus, humina ja korvasäryt
  • erilaiset päänsäryt
  • kivut hampaissa, ikenissä, poskissa ja silmien ympärillä
  • niskan, hartioiden ja kasvojen alueen säryt ja jumit
  • kurkun käheys ja palan tunne kurkussa
  • näköhäiriöt ja silmien valonarkuus
  • huimaus ja tasapainovaikeudet
  • leukanivelen rahina ja naksuminen
  • epämiellyttävä tunne rintakehässä ja kaulan pinnallisissa lihaksissa

>> Lue myös: 5 keinoa helpottaa purentalihasten jumeja

>> Lue lisää: purentalihasten fysioterapiasta (TMD)

Hyvä lihaskunto auttaa ylläpitämään toimintakykyä.

Personal trainer-palveluista apua lihaskunnon kohentamiseen ja terveellisempään arkeen

Mikäli huomaat, että kuntosi kaipaa kohennusta tai haluat ottaa askeleen kohti terveellisempää arkea, voisi Personal Trainer -palvelut olla sinulle juuri oikea askel.

>> Lue myös: Hyvä lihaskunto ja liikkuvuus ennaltaehkäisevät kiputiloja

Personal Training on henkilökohtaista, suunnitelmallista ja yksilöllistä valmennusta, jossa tavoitteena on muun muassa terveellisemmät elämäntavat ja parempi jaksaminen arjessa. Oman ohjaajan kanssa harjoittelu on turvallista ja innostavaa – ja juuri sinulle suunniteltua. Tällöin voit vakuuttua siitä, että oma liikuntaohjelma ottaa huomioon oman kuntoilutaustasi, elämäntilanteesi ja arjen rutiinisi.

Hyvä Olo Ilonan trainerit kuuntelevat toiveesi ja jokainen ohjelma rakennetaan yksilöllisesti yhdessä sinun kanssasi. Näin saat liikunnan osaksi oman arkesi rutiineja ja pääset nauttimaan tuloksista. Palvelu alkaa alkukartoituksella, jossa käydään läpi asiakkaan kokonaistilannetta, tavoitteita ja ajatuksia oman hyvinvointinsa kehittämiseksi. Alkukartoituksen jälkeen tapaamiset voivat sisältää yksilöllistä harjoittelua tai ravintovalmennusta asiakkaan tarpeen mukaan.

Valmennuksen aikana on mahdollista tehdä myös kehonkoostumusanalyysi sekä alussa että lopussa asiakkaan niin halutessaan.

Personal Trainer -palvelut ovat saatavilla myös yrityksille.

VARAA AIKA

Tutustu palveluihin: Personal trainer -palvelut

 

Hyvä Olo Ilonan palvelut suunnitellaan aina oman tilanteesi ja toiveidesi mukaisesti juuri sinulle sopivaksi.

>> Lue myös: Kuinka stressi vaikuttaa kehon toimintaan? Huolehdi kehon riittävästä palautumisesta

 

Call Now Button