Huono ryhti kuntoon – 6 käytännön vinkkiä ryhdin parantamiseen

Huono ryhti on usein seurausta monien tekijöiden summasta, ja siksi myös sen korjaaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Ryhdin parantamisella on kuitenkin suora yhteys hyvinvoinnin kohenemiseen kokonaisvaltaisesti, joten aloittaa kannattaa jo tänään. Tästä blogissa löydät tietoa ryhdin vaikutuksesta kehoomme sekä 6 käytännön vinkkiä ryhdin parantamiseen. 

Ryhdistä puhutaan tänä päivänä paljon erityisesti keskusteltaessa työergonomiasta sekä puhelimien käytön yleistymisestä. Todennäköisesti sinäkin olet jo kuullut puhuttavan, ettei pitkään jatkuneet staattiset asennot, huonot työasennot eikä puhelimen katsominen kaula pitkänä tee hyvää ryhdillemme. 

Jos huono ryhti pohdituttaa sinua, saatat tunnistaa, kuinka olkapääsi ovat kääntyneet eteenpäin, pää on työntynyt hiukan eteenpäin ja alaselkä väsyy nopeasti seisoma-asennossa. 

Mikäli huono ryhti aiheuttaa sinulle jo oireita, kuten selkäkipuja, päänsärkyä tai niska-hartiaseudun jumeja, suosittelemme käyntiä fysioterapeutin vastaanotolla yksilöllisen hoitosuunnitelman laatimiseksi.

Myös tästä blogista voit lukea tietoa ryhdin vaikutuksesta kehoomme sekä 6 käytännön vinkkiä hyvään ryhtiin.

 

kuvituskuva heikot lantionpohjan lihakset

Miksi hyvä ryhti on tärkeä?

Hyvä ryhti vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin. Se auttaa kehoamme toimimaan ihanteellisesti ja vaikuttaa niin lihaksiimme, aineenvaihduntaamme, hengitykseemme kuin mielialaamme. Hyvä ryhti vähentää kiputiloja ja tukee kehomme luonnollista asentoa, jolloin lihaksemme ja nivelemme ei kuormitu väärällä tavalla. 

Vaikka huomioimme ryhdistä puhuttaessa usein ensimmäisenä kiputilat ja lihasjännityksen, on sillä merkittävä vaikutus koko kehomme toimintaan. Ensinnäkin ryhti vaikuttaa merkittävästi hengitykseemme. Oikea ryhti avaan rintakehän ja mahdollistaa syvemmän ja tehokkaamman hengityksen. 

>> Lue myös: Säännöllinen hieronta ylläpitää hyvinvointiasi

Kehon ihanteellinen toiminta myös lisää energiaa ja vähentää lihasten turhaa rasitusta. Oikea ryhti auttaa kehoa jakamaan painon tasaisesti, mikä parantaa tasapainoa, liikkumista ja ehkäisee toisen puolen kiputiloja sen joutuessa tekemään enemmän töitä. Tämä voi estää myös kaatumisia ja vammoja erityisesti vanhemmalla iällä.

Hyvä ryhti on siis avain hyvinvointiin ja kehon toimivuuteen, ja sitä kannattaa vaalia sekä istuessa, seistessä että liikkuessa.

Jännitysniska on työikäisen yleinen vaiva.

Mistä huono ryhti johtuu?

Ryhdin huononeminen voi johtua monista eri tekijöistä, mutta usein se on seurausta useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Vaikuttavina tekijöinä pidetään esimerkiksi huonoa ergonomiaa, liikkumattomuutta ja heikkoa lihaskuntoa. Myös huonot jalkineet, stressi, ylipaino sekä rakenteelliset tekijät voivat vaikuttaa olennaisesti ryhtiin.

Erityisesti nykyajan elämäntapa on tuonut mukanaan pitkäaikaisen istumisen ja liikkumattomuuden. Esimerkiksi tietokonetyö ja pitkään puhelimen ääressä oleskelu ovat suurimpia syitä huonon ryhdin yleistymiseen. Pitkään istuminen muun muassa heikentää keskivartalon lihaksia, joka voi johtaa alaselän kipuihin sekä yläselän pyöristymiseen eteenpäin. 

>> Lue myös: Jännitysniska on yleinen työikäisten vaiva

Myös huono työergonomia lisäävät vääränlaista kuormitusta keholle. Siksi olisi erityisen tärkeää katsoa omat työasennot vaihteleviksi ja oikealla tavalla kehoa tukeviksi (kuten näytön oikea korkeus sekä tuolin tuki).

>> Lue myös: Hyvä työergonomia parantaa kokonaisvaltaista terveyttä

Purentalihasten jumit ovat yleisiä toimistotyöläisille.

Liikkumattomuus heikentää myös lihaksistoa ja luo lihasepätasapainoa

Ryhtiin voivat vaikuttaa myös liiallinen kuormitus, vääränlainen liikkuminen sekä huono lihaskunto. Esimerkiksi vääränlaisen nostotekniikan käyttäminen voi rasittaa alaselän ja muiden kehon osien lihaksia, mikä voi johtaa huonoon ryhtiin ja kipuihin.

Keholla on aina tapana kompensoida heikkoja lihaksia, mikä johtaa helposti paheneviin asentovirheisiin ja lihasepätasapainoon. Esimerkiksi jos selän heikot lihakset eivät kykene tukemaan selkärankaa kunnolla sen oikeassa asennossa, on selän puolen lihakset olla jatkuvassa venytyksessä. Vastapuolen eli rinnan lihakset puolestaan ovat usein tiukkoina ja kireinä, jonka myötä rintakehän kireys vetää jatkuvasti hartioita eteenpäin ja vahvistaa huonoa ryhtiä.

 >> Lue myös: Hyvä lihaskunto edistää terveyttä

Fysioterapeutin vastaanotolla kannattaakin katsoa myös oikeanlaiset tekniikat esimerkiksi nostamiseen sekä oikeanlaisiin liikeratoihin niin työssä kuin vapaa-ajalla.

Joskus huonon ryhdin taustalla ovat aikaisemmat vammat tai traumat, kehon rakenteelliset tekijät, ylipaino, huono kehonhallinta tai ikääntyminen. Nämä kaikki tuovat keholle erilaista tai jopa vääränlaista kuormittumista, millä on vaikutusta ryhtiin ja kehon ihanteelliseen toimintaan. 

Lisäksi ryhtiin voivat vaikuttaa psyykkiset tekijät ja kuormitus. Stressissä keho voi jännittyä ja vetäytyä kumeraan asentoon, jossa erityisesti hartiat nousevat korviin ja rintakehä ”painuu kasaan”. Pitkään jatkuva stressi voi siis heikentää ryhtiä ja aiheuttaa myös kroonista lihaskireyttä. Omaa stressitilaansa voi mittauttaa esimerkiksi sykevälivaihtelua testaamalla.

>> Lue myös: Kuinka stressi vaikuttaa kehoosi

Mitä oireita huono ryhti aiheuttaa?

Huono ryhti voi aiheuttaa monenlaisia fyysisiä ja jopa psyykkisiä oireita. Pitkään jatkunut huono ryhti kuormittaa kehoa epätasaisesti ja voi johtaa erilaisiin kipuihin ja toimintahäiriöihin. 

Usein huono ryhti oireilee niska-hartiaseudun ja yläselän kipuina, kireyksiä ja esimerkiksi päänsärkyinä. Huono ryhti kuormittaa herkästi niskan aluetta, erityisesti mikäli pää on kääntynyt eteenpäin ja tuottaa näin niskalle kohtuutonta kuormaa. 

Pään ja niskan lihasten epätasapaino voi aiheuttaa huimausta ja pahoinvointia, ja heikentynyt verenkierto yleistä väsymystä tai turvotusta. Lihaskireydet ylävartalon alueelle voivat vaikuttaa myös purentalihasten sekä silmien toimintaan, jotka usein väsyvät herkemmin.

>> Lue myös: Hampaiden narskuttelua ja kireät leuat? Tutustu purentaelimistön fysioterapiaan

Myös alaselkäkivut ovat tyypillisiä. Mikäli lantio ei ole ihanteellisessa asennossa, aiheuttaa se usein lannerangan kuormittumista ja kipuja. Pahimmillaan tämä voi johtaa jopa välilevyn pullistumiin tai hermopinteisiin.

Huono ryhti voi oireilla myös hengityksen vaikeutumista sekä ruuansulatusongelmina. Rintakehän ollessa kireä, on hengittäminen rajoittunutta ja jää pinnallisemmaksi, jolloin keho ei saa riittävästi happea. Kumara asento voi vaikuttaa myös vatsan ja suoliston normaaliin toimintaan, ja aiheuttaa esimerkiksi ummetusta, turvotusta ja närästystä. 

Pidemmällä aikavälillä huonolla ryhdillä on yhteys myös nivelten kulumiseen sekä nivelrikkoon. Kun keho kuormittuu epätasaisesti, se myös kuluttaa niveliä ja lihaksia usein väärin. 

Huonon ryhdin on havaittu olevan yhteydessä myös yleiseen mielialaan, liikkuvuuteen ja hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Heikko ryhti voi jopa lisätä stressin tunnetta, ja yleisesti rajoittaa liikkumisvapautta ja notkeutta, mikä tekee arkipäivän toiminnoista vaikeampia.

Hyvä Olo Ilona lahjakortti

Miten eroon huonosta ryhdistä?

Huonosta ryhdistä eroon pääseminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja tietoista harjoittelua. On tärkeää lähestyä asiaa kokonaisvaltaisesti: parantaa lihastasapainoa, vahvistaa tiettyjä lihasryhmiä, venytellä kiristyneitä lihaksia ja olla tietoinen kehon asennoista päivän aikana. 

Suosittelemme myös käyntiä fysioterapeutin vastaanotolla, jotta saat itsellesi yksilöllisen harjoitusongelman.

Tässä sinulle 6 hyvää käytännön vinkkiä arkeen, joilla voit aloittaa:

1. Paranna kehon ryhtitaitoja

Jo omasta ryhdistä tietoiseksi tulemisella on vaikutusta ryhtiisi. Aloita siis kiinnittämällä ryhtiisi tarkemmin huomiota ja aseta itsellesi muistutuksia, että varmasti muistat päivän aikana kohentaa ryhtiäsi ja vaihdella asentoja.

Ajan kanssa opit ottamaan tietoisesti ryhdikkäämmän asennon ja ryhditön asento saattaa alkaa tuntua jopa epämukavalta.

Kokeile esimerkiksi tätä:

Ota hyvä perusasento. Seiso suorassa, jalat hartioiden leveydellä, paino tasaisesti molemmilla jaloilla. Kuvittele, että pääsi on ”vedetty köydellä” suoraan ylös, ja vedä hartiat taakse. Tämä asento auttaa löytämään tasapainoisen ryhdin.

2. Vahvista heikkoja lihaksia

Huono ryhti heikentää usein erityisesti keskivartalon ja yläselän lihaksistoa. Vahvistamalla näitä lihaksia, jaksat pitää ryhdikkään asennon pidempään. Oman harjoitusohjelman saat niin fysioterapeutiltasi kuin Personal traineriltasi.

3. Venyttely ja liikkuvuus

Huono ryhti vetää usein rintakehän kasaan ja ajan myötä esimerkiksi rintakehä sekä lonkankoukistajat kiristyvät. Erityisesti dynaaminen venyttely ja rintarankaa aukaisevat liikkeet voivat avata myös hartioita ja auttaa sinua saamaan olkapäät oikeille paikoilleen. 

4. Hyvät työasennot ja ergonomia

Kiinnitä erityisesti huomiota hyvään työergonomiaan, muista pitää riittävästi taukoja päivän aikana ja myös vaihdella asentoja. Kehoamme ei ole luotu olemaan pitkiä aikoja samassa asennossa, joten muista myös nousta seisomaan ja liikkua, kuten venytellä, tehdä selän kiertoja ja kävellä, säännöllisesti päivän aikana. 

5. Muuta arjen tapoja

Kokeile, voisitko päivän aikana tehdä istumisen sijaan jotain toisin. Pystyisitkö seisomaan enemmän seisomapöydän avulla, sopisiko sinulle jumppapallo työtuoliksi tai voitko käyttää portaita hissin sijaan.

6. Fysioterapian apu

Erityisesti, jos huono ryhti on jo aiheuttanut kipuja tai vaivoja, fysioterapeutti voi auttaa arvioimaan ryhtiäsi ja laatimaan henkilökohtaisen harjoitusohjelman, joka voi sisältää erikoistuneita venytyksiä ja vahvistavia liikkeitä.

Fysioterapia

VARAA AIKA ja kysy lisää info@hyvaoloilona.fi

Call Now Button