Raskausaika on sekä fyysisesti että henkisesti iso ponnistus, joten on erityisen tärkeää kiinnittää silloin huomiota omaan hyvinvointiin. On virheellistä ajattelua, että kaikki kivut ja tuntemukset kuuluvat raskauteen normaalisti. Hyvä olo Ilona -hyvinvointikeskuksen kätilö Suvi Lähteenkorva nostaa esiin, että esimerkiksi liitoskivut kertovat kireyksistä lantion alueella, eikä niistä tarvitse turhaan kärsiä. Lue miten omaa hyvinvointiaan voi lisätä turvallisesti myös raskausaikana.
Hyvinvointi raskausaikana tukee myös vahvaa vanhemmuutta. Yhteys vauvaan lähtee nimittäin syntymään jo raskausaikana, sillä jo mahassa ollessaan vauva aistii raskaana olevan tunnetilat ja peilaa sitä kautta ymmärrystä maailmasta. Eli kun äiti voi hyvin, tukee se myös vauvan hyvinvointia.
Joskus kuulee, kuinka monet kivut ja tuntemukset nähdään normaalina osana raskausaikaa, joista toiset sattuvat kärsimään ja joilta toiset onnekkaat välttyvät. Täysin sattumasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan erilaisille oireille on myös luonnollisia syitä, jotka löytämällä monilta oireilta voi välttyä. “Erilaiset oireet kertovat aina kehon epätasapainosta, joita voidaan myös ehkäistä erilaisilla hoidoilla”, Lähteenkorva painottaa.
Raskaus on luonnollinen tila, ja erittäin hyvä hetki pysähtyä pohtimaan oman kehon ja mielen hyvinvointia. Me Hyvä Olo Ilonassa olemme erikoistuneet hoitamaan odottavaa äitiä koko raskauden ajan.
>> Lue myös: Akupunktio, fysioterapia ja muut hoitomuodot tukevat vahvempaa vanhemmuutta
MIKÄ AUTTAA ALKURASKAUDEN OIREISIIN?
Alkuraskauteen liittyviä tyypillisiä oireita ovat muun muassa pahoinvointi, väsymys, liitoskivut, ummetus, arat rinnat, mielialan vaihtelut ja närästys. Monia oireita, kuten pahoinvointia ja liitoskipuja, voidaan kuitenkin vähentää muun muassa raskausajan hieronnalla tai akupunktiolla.
Esimerkiksi raskausajan hieronta sopii kaikille terveille odottaville äideille helpottamaan oloa, kun se tehdään hellävaraisesti ja turvallisesti ammattilaisen tekemänä. Raskausajan hieronta tukee raskauden myötä muuttuvaa kehoa lihasjännitysten helpottamisessa ja kehon rentouttamisessa, ja näin voi muun muassa helpottaa kiputiloja, vähentää stressiä ja rentouttaa, poistaa kuona-aineita, lisätä nestekiertoa ja siten myös vähentää suonikohjujen muodostumista.
Hieronnassa huomioidaan aina raskauden vaihe ja etenemisen aiheuttamat fyysiset ja psyykkiset muutokset. Raskausajan hieronta voidaan suorittaa puoli-istuvassa asennossa tai kylkimakuulla, huomioiden aina hierottavan mukavuus ja keholliset tuntemukset.
“Monesti kuulee, että alkuraskauden aikana hierontaa ja akupunktiota pitäisi vältellä, mutta moni saa niistä apua oireisiin”, kertoo Lähteenkorva. Tärkeää on kuitenkin mennä asiantuntevan ammattilaisen vastaanotolle, joka osaa välttää tiettyjä akupunktiopisteitä ja soveltaa hoitoja niin, että ne ovat juuri oikeita raskauden eri vaiheissa. Esimerkiksi Hyvä olo Ilonan Suvilla on koulutettuna kätilönä tietotaito siitä, mitä tehdä ja mitä ei.
>> Lue lisää raskausajan hieronnasta
Tukea raskauteen vyöhyketerapiasta ja kinesiologisesta tasapainotuksesta
Raskaana olevia voimme hoitaa turvallisesti koko raskausajan myös esimerkiksi vyöhyketerapiassa. Kyseessä on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka auttaa kehoa löytämään tasapainon. Vyöhyketerapiassa käsitellään jalkateriä, joiden vyöhyke- ja akupunktiopisteet vaikuttavat kehon muihin osiin. Normaalitilassa jalkaterien heijastealueen kudos on pehmeää ja joustavaa ja sen painaminen ei satu.
Vyöhyketerapian aikana jalan heijastealueilla voi kuitenkin tuntua kipua ja heijaste tuntuu tällöin erilaiselta verrattuna normaalitilaan. Heijastekipu on merkki elimistön sen hetkisestä häiriötilasta. Elimistön ollessa tasapainossa kipua ei tunnu, vaan heijastealueet tuntuvat painellessa neutraaleilta tai miellyttäviltä.
>> Lue lisää akupunktiosta ja vyöhyketerapiasta
Raskausviikkojen tullessa täyteen vyöhyketerapia voi toimia myös hyvänä apuna synnytyksen käynnistämisessä. Katso: Synnytyksen käynnistys vyöhyketerapialla.
Myös kinesiologinen tasapainotus on hyvä tapa vahvistaa luottamusta itseen ja omaan kehoon esimerkiksi raskauden alkuun ja jatkumiseen, synnytykseen valmistautumiseen, synnytyspelon käsittelyyn sekä vanhemmuuteen liittyen. Tasapainotukset tuovat apua niin fyysisiin kuin psyykkisiinkin kipuihin ja jännityksiin. Kinesiologinen tasapainotus auttaa löytämään tavoitteita ja kulkemaan niitä kohti vanhemmuuden kaikissa vaiheissa.
>> Lue lisää kinesiologisesta tasapainotuksesta
SYNNYTYKSEN LÄHESTYESSÄ
Synnytyksen lähestyessä aletaan tarkkailla vauvan asentoa. Mikäli vauva ei ole vielä kääntynyt oikeaan asentoon, voidaan häntä tukea optimaaliseen asentoon siirtymisessä erilaisin harjoittein. “On olemassa erilaisia spinning babies -harjoitteita, joiden avulla moni vauva on kääntynyt oikeaan asentoon”, kertoo Lähteenkorva. Myös akupunktio ja kinesiologinen tasapainotus voivat tukea vauvan optimaalista asentoa synnytystä varten.
Optimaalisen asennon lisäksi synnytyksen lähestyessä voidaan sekä mieltä että kehoa tukea kohti lähestyvää synnytystä monin eri keinoin – ja erityisesti tarjota hoitoja synnytyksen käynnistämiseksi. Tällöin tavoitteena on antaa keholle ja vauvalle viestiä siitä, että on aika siirtyä maailman puolelle. “Synnytyksen käynnistämiseen voidaan käyttää esimerkiksi akupunktiota, vyöhyketerapiaa sekä kinesiologista tasapainotusta”, kertoo Lähteenkorva. Hoitoja voidaan aina myös yhdistellä niin, että ne tukevat parhaiten yksilön tarpeita.
Myös henkinen valmistautuminen synnytykseen on tärkeää, sillä toisinaan synnytyksen käynnistymistä jarruttaa jokin alitajuntainen pelko tai jännitys, mikä luo turvattomuutta. Tämä pitää kehon adrenaliinihormonin tuotantoa koholla ja estää näin synnytykseen tarvittavan oksitoniinihormonin tuotantoa.
“Mahdollista on saada meiltä yksilöllistä synnytysvalmennusta”, muistuttaa Lähteenkorva, joka pitää erityisen tärkeänä työssään fyysisten hoitojen lisäksi myös keskusteluapuna toimimista.
Hyvinvointikeskus Hyvä Olo Ilonan kätilön vastaanotolla ja synnytysvalmennuksessa saat yksilöllistä palvelua, opastusta ja neuvontaa raskausaikaan, synnytykseen valmistautumiseen, vanhemmuuden kysymyksiin, imetykseen sekä vauvan hoitoon.
>> VARAA AIKA
>> Lue myös: Synnytys ja siihen valmistautuminen – mitä neuvolassa ei kerrota.
>> Lue myös: miten voit harjoittaa lantionpohjan lihaksiasi
>> Lue myös: vatsalihasten erkaumasta ja sen tunnistamisesta