Osteopaatti on kehon toiminnan asiantuntija, joka tarkastelee ihmistä mielen ja kehon kokonaisuutena. Hoidoissa käytetään monipuolisesti erilaisia mobilisaatio-, manipulaatio- ja pehmyskudoskäsittelyitä, jotka sopivat kaikille. Lue tästä blogista, kuinka sinä voit hyötyä osteopaatin vastaanotolla käymisestä.
Osteopatialla voidaan hoitaa, lievittää ja ehkäistä monenlaisia vaivoja. Erityisesti hoidossa pyritään edesauttamaan ihmisen kykyä ja mahdollisuuksia terveyden ylläpitämiseen, parantumiseen ja homeostaasin tukemiseen.
Kehon hyvä toiminta ja terveys koostuu tuki- ja liikuntaelimistön sidekudosten, hermoston ja verenkiertoelimistön optimaalisella tavalla toimivasta yhteistyöstä – ja siksi osteopaatti tarkasteleekin ihmistä aina kokonaisuutena.
Osteopaattinen hoito sisältää laajan kirjon menetelmiä, joilla voidaan käsitellä pehmytkudoksia, sidekudoksia ja niveliä, manipuloida ja liikuttaa tuki- ja liikuntaelimistöä sekä vaikuttaa sisäelimiin ja hermostoon. Usein osteopatiaan hakeudutaankin niska- ja hartia-alueen, raajojen sekä selän kireys- ja kiputilanteissa.
Hoito on turvallista yksilöllisesti räätälöityä ja soveltuu kaikenikäisille.
MITÄ ON OSTEOPATIA?
Osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jossa keskitytään enemmän ihmisen terveydentilaan kuin sairauteen. Manuaalisella hoidolla tarkoitetaan käsin tehtävää terapiaa, jonka avulla hoidetaan ja ennalta ehkäistään esimerkiksi kehon kiputiloja ja toimintahäiriöitä.
Osteopaatti on laajasti perehtynyt ihmisen fysiologiaan, mutta tarkastelee aina ihmistä kokonaisuutena. Olennaista on pyrkiä saamaan keho tasapainoon manipulaatiohoidon avulla, sillä ihminen voi hyvin silloin, kun sekä mieli että keho toimivat optimaalisesti.
Optimaaliseen toimintaan vaikuttavat esimerkiksi kehon normaalit asennot ja liikeradat, jonka myötä myös verenkierto, aineenvaihdunta ja hermoradat toimivat ihanteellisesti. Osteopatiassa ei keskitytä vain oireeseen vaan laajemmin kehon toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitamiseen ja ennaltaehkäisyyn niin, että keho oppii hoitamaan myös itse itseään.
Käytännössä osteopatiassa hoidetaan usein kehon tuki- ja liikuntaelimiä sekä niiden ympärillä olevia lihaksia. Hoitojen tavoitteena on edesauttaa ihmisen kykyä ja mahdollisuuksia terveyden ylläpitämiseen, parantumiseen ja homeostaasin tukemiseen.
Osteopatiaan voi tulla niin akuutin kiputilan yllättäessä kuin pidempään jatkuneen kehon kiputilan tai jumien vuoksi. Lisäksi osteopaatin vastaanotolta voi hakea apua esimerkiksi ylivirittyneisyyteen, raajojen puutuneisuuteen sekä stressiin.
Osteopatiasta voitkin saada apua monipuolisiin ongelmiin, kuten:
- selkäkipu
- niska- ja hartiaseudun jännitys ja kiputilat
- alaraajojen, kuten lonkan, polven tai jalkaterän, kiputilat tai toimintahäiriöt
- päänsärky ja migreeni
- urheilu- ja rasitusvammat
- raajojen puutuminen
- kehon jäykkyys ja lihaskireys
- hermostolliset vaivat, kuten hermopinne tai ylivirittyneisyys
- uni- ja nukahtamisvaikeudet – myös vauvan
- suolistovaivat
- stressi
Osteopaattinen hoito sisältää laajan kirjon menetelmiä, joilla voidaan käsitellä pehmytkudoksia, sidekudoksia ja niveliä, manipuloida ja liikuttaa tuki- ja liikuntaelimistöä sekä vaikuttaa sisäelimiin ja hermostoon.
>> Lue myös: Alaselkäkivut vaivaavat monia aikuisia
MITÄ TEKEE OSTEOPAATTI?
Osteopaatti ei varsinaisesti keskity sairauteen vaan pikemminkin terveyteen. Hän katsoo tilannettasi kokonaisvaltaisesti ja ottaa huomioon myös esimerkiksi kiputilojen juurisyyt.
Ensimmäinen osteopaatin käynti kestää 60 minuuttia ja alkaa kattavalla haastattelulla, jossa käydään läpi muun muassa tulosyytäsi ja yleistä terveydentilaasi. Haastattelun jälkeen osteopaatti tutkii oirealuetta ja kehoasi kokonaisuutena esimerkiksi havainnoimalla kehon asentoa ja liikettä, arvioimalla nivelten liikkuvuutta, sekä tunnustelemalla kehon pehmytkudoksia. Tutkiminen suoritetaan alusvaatteisillaan tai joustavissa vaatteissa.
Hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti ja perustuu haastattelussa ja tutkimisessa tehtyihin löydöksiin. Osteopaatti käyttää hoidossa laajasti erilaisia manuaalisia tekniikoita, joiden tavoitteena on edistää kehon toimintakykyä lievittämällä kehon jännityksiä sekä liikerajoituksia. Tekniikat voivat kohdistua niveliin, lihaksiin, luihin ja sidekudokseen.
Tekniikoilla voidaan myös hellävaraisesti mobilisoida sisäelimiä sekä tasapainottaa hermoston toimintaa. Lisäksi osteopaatti voi antaa sinulle neuvoja ja ohjeita kotiin itsehoidon tueksi. Hoidosta päätetään yhdessä toiveesi ja tavoitteesi huomioiden.
MILLOIN HAKEUTUA OSTEOPAATIN VASTAANOTOLLE?
Osteopaatin vastaanotolle voit hakeutua monissa eri tilanteissa. Usein vastaanotolle hakeudutaan vasta jo pidempään jatkuneen kehon kiputilan tai toimintahäiriön vuoksi, jolloin on myös hyvä huomioida, että vaivan parantuminen tai oireiden helpottuminen voi vaatia useamman hoitokerran. Onkin hyvä tulla osteopaatin ensikäynnille jo riittävän ajoissa.
Osteopaatin vastaanotolle voit tulla myös akuuttiajalle. Joskus hoitoon ei ehdi poiketa pitkäksi aikaa ja päänsärky iskee esimerkiksi kesken työpäivän verottaen työkykyä merkittävästi. Akuuttiajalla ehdimme purkamaan akuutisti syntynyttä kiputilaa ja rauhoittamaan hermostoa, jotta parhaassa tapauksessa olisit työkykyinen vielä saman päivän aikana.
tai
Osteopatia on terveydenhuollon ala, joka perustuu anatomian, fysiologian, embryologian ja muiden biolääketieteellisten ja luonnontieteellisten tieteiden periaatteisiin. Suomessa osteopaatti on nimikesuojattu terveydenhuoltoalan ammattihenkilö.
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS:
Jännitysniska on yleinen työikäisten vaiva – hoida kipuja oikein
Kuinka stressi vaikuttaa kehon toimintaa? Huolehdi riittävästä palautumisesta