Alaselkäkivut vaivaavat monia aikuisia – löydä kivun syy ja oikea hoito

Alaselkäkivut ovat työikäisillä varsin yleisiä, sillä suurin osa aikuisista kärsii alaselkäkivuista jossain vaiheessa. Useimmiten alaselkäkivut ovat hyvälaatuisia, ja menevät itsestään ohi. Vaivoja ei kuitenkaan kannata vähätellä, vaan tutkia, ennaltaehkäistä ja korjata. Erityisesti jos selkäkipu pitkittyy ja haittaa arkeasi, on hyvä löytää kipujen syy ja siihen oikea hoito. 

Mikäli voimakkaisiin selkäkipuihin liittyy esimerkiksi yleiskunnon heikentymistä, voimakasta kipua myös lepoasennossa tai selkäkipu on alkanut tapaturmaisesti, käännythän lääkärin puoleen. 

Suurin osa alaselkäkivuista on niin sanotusti hyvälaatuisia, eli taustalla ei ole vakavampia sairauksia tai leikkaushoitoa vaativia ongelmia. Usein hyvälaatuisen kipuilun taustalta voi löytyä esimerkiksi huono työergonomia tai kehon virheasento, jolloin työoloihin ja työasentoihin on syytä kiinnittää huomiota. 

Rasittavan työn lisäksi jatkuvasti lisääntyvä istumatyö ja liikkumattomuus ovat omiaan aiheuttamaan alaselän alueelle niin jumeja kuin kipujakin. Myös iän tai esimerkiksi raskauden tuomat muutokset kehossa voivat olla syypäitä kipuilulle, jolloin on hyvä vahvistaa kehon lihasvoimaa ja ihanteellisia asentoja.

Tavallisiin alaselkäkipuihin ei useinkaan suositella vuodelepoa, vaan oma aktiivisuus, liikkuminen ja harjoittelu ovat tärkeitä asioita niin kipujen ennaltaehkäisyn kuin hoidonkin kannalta.  Fysioterapeuttisi tekee sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman ja suunnittelee sinulle sopivat harjoitteet, jotka edistävät kivutonta arkeasi.

Lue tästä blogista lisää alaselkäkipujen yleisimmistä syistä ja hoidosta. 

Alaselkäkipujen yleiset syyt

Suurimmalle osalle alaselkäkipuja ei löydy tarkkaa tai yksiselitteistä syytä. Oireilu voi liittyä esimerkiksi  fyysisesti kuormittavaan tai staattiseen työhön, johon liittyy joko raskaita nostoja tai selälle hankalia ja epäergonomisia asentoja. Oireet voivat olla peräisin äkillisestä rasituksesta tai jatkuvasta yksitoikkoisen liikkeen toistamisesta. 

Yksi tärkeä alaselän oireilua ennaltaehkäisevä tekijä, onkin pitää huolta hyvästä työergonomiasta. Oikeaoppiset työasennot, hyvä työympäristö, työntekijän fyysinen kunto sekä ennaltaehkäisevät toimet vähentävät sairaslomien tarvetta ja parantavat tuottavuutta – sekä parantavat työntekijän hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. 

 

sykevälivaihtelu kertoo stressitilasta

 

Selkäkipujen yhteydessä olet ehkä jo kuullut puhuttavan myös noidannuolesta, jolla tarkoitetaan selän pikkunivelen, välilevyn tai pehmytkudoksen venähdystä. Noidannuoli aiheuttaa usein lyhytaikaisen, mutta äkillisen ja terävän kivun, joka iskee päälle esimerkiksi kumartumisen tai nostamisen seurauksena. Noidannuolen iskiessä kipukohdan ympärillä olevat lihakset menevät jumiin, jolloin selän suoristaminen saattaa tuntua haastavalta.

Mikäli selkäkipu säteilee myös alaraajoihin, puhutaan Iskiaksesta. Iskiaksen aiheuttajana saattaa olla lannerangassa oleva välilevypullistuma tai välilevytyrä, joka puristaa hermoa. Iskias paranee yleensä hyvin, ja harvoissa tapauksissa (vähemmän kuin 1/10) turvaudutaan leikkaushoitoon. 

Selkävaivojen aiheuttajat voivat löytyä myös omista elämäntavoista, kuten liikkumattomuudesta, ylipainosta, tupakoinnista tai stressaavasta elämäntyylistä. Kehomme on yksi kokonaisuus, jossa kaikki on yhteydessä toisiinsa – kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta onkin hyvä katsoa myös kehon oireilua kokonaisvaltaisesti.

>> Lue myös: Sykevälivaihtelu (HRV) kertoo kehosi stressitilasta

Alaselkämme joutuu usein kannattelemaan isoakin kuormaa päivän aikana ja kärsii mikäli esimerkiksi veri ei kierrä kunnolla. Yksi huonoimmista asennoista on esimerkiksi sohvalla makoilu, jossa selkä jää notkolle – ja koko lantionalueen aineenvaihdunta heikkenee. Alaselän kipuilu voikin olla yhteydessä myös esimerkiksi heikkoihin lantionpohjan lihaksiin.

Kuinka alaselkäkipuja kannattaa hoitaa?

Alaselän kipu vaatii harvoin vuodelepoa, vaan tärkeämpää olisi lähteä liikkeelle. Esimerkiksi vuodelepo ei paranna myöskään välilevyn pullistumaa tai noidannuolta, vaikka kova kipu voikin alkuun vaatia lepoa ja sen jälkeen liikettä kivun sallimissa rajoissa.

Usein kuitenkin niin kävely, jooga, uinti kuin pyöräilykin voivat sopia hyväksi liikkeeksi myös alaselkäkivuista kärsivälle. Erityisen tärkeää on kuitenkin yksilöllinen hoitosuunnitelma, jotta kivun syyt saataisiin myös taltutettua. Mikäli kipuja aiheuttaa esimerkiksi huonot työasennot, on syytä aloittaa korjaustoimenpiteet työoloissa.

Erityisesti myös liikkuvuutta parantavat ja lihasvoimaa lisäävät liikkeet ovat hyviä niin ennaltaehkäisemään kuin hoitamaan kipuja ja jumitiloja. Erityisesti keskivartalon sekä jalkojen lihasten vahvistaminen on tärkeää, jotta ne toimivat ihanteellisesti myös alaselän tukena.

>> Lue myös: Hyvä lihaskunto ja liikkuvuus ennaltaehkäisevät kiputiloja

Myös kireät faskiat voivat olla huonon liikkuvuuden ja kehon kipujen taustalla. Faskiat vaikuttavatkin niin kehomme liikkuvuuteen, vetreään olotilaamme sekä ehkäisevät kiputiloja ja vammoja. Siksi kehon kiertoliikkeet, dynaaminen venyttely, kehonpainoharjoittelu tai muu kevyt liike rentouttaa kehoa ja lisää myös kehon aineenvaihduntaa lihasten lisäksi myös esimerkiksi nivelissä ja faskioissa. Usein kipu lieventyykin liikkeessä. 

Niin työssä kuin vapaa-ajalla on hyvä huolehtia, ettei yhtäjaksoisia staattisia tai yksitoikkoisia liikkeitä tule, vaan pitää riittävästi taukoja, tehdä pientä jumppaa työpäivän aikana ja muuttaa asentoja päivän aikana. Lisäksi myös säännöllinen hieronta voi ennaltaehkäistä ja lieventää kiputiloja.

 

 

Yksilöllinen hoitosuunnitelma fysioterapeutilta

Erityisesti jos alaselän kipuilu on toistuvaa ja haittaa arkeasi tai heikentää työhyvinvointiasi, kannattaa teetättää yksilöllinen hoitosuunnitelma fysioterapeutin vastaanotolla. Fysioterapeuttisi osaa arvioida kehosi kokonaisuutena, auttaa sinua ottamaan käyttöön paremmat työasennot ja katsoa onko kehossasi virheasentoja. 

Fysioterapeutin yksilöllinen ohjelma auttaa vahvistamaan esimerkiksi jalkalihasten voimaa, lantion ja selän liikkuvuutta sekä yleistä fyysistä kuntoa. Jokainen ohjelma suunnitellaan yksilöllisesti, ja siinä otetaan huomioon oma tilanteesi sekä toiveesi. 

Kun haluat parantaa omaa lihaskuntoa ja liikkuvuuttasi, on hyvä vaihtoehto hakea Fysioterapian lisäksi tukea itselleen myös yksilöllisestä valmennuksesta. Personal Training on henkilökohtaista, suunnitelmallista ja yksilöllistä valmennusta, jossa tavoitteena on muun muassa terveellisemmät elämäntavat ja parempi jaksaminen arjessa. Oman ohjaajan kanssa harjoittelu on turvallista ja innostavaa – ja juuri sinulle suunniteltua. Tällöin voit vakuuttua siitä, että oma liikuntaohjelma ottaa huomioon oman kuntoilutaustasi, elämäntilanteesi ja arjen rutiinisi. 

Hyvä Olo Ilonan palvelut suunnitellaan aina oman tilanteesi ja toiveidesi mukaisesti juuri sinulle sopivaksi.

Fysioterapeutin vastaanotolle voit varata ajan ilman lääkärin lähetettä.

Lue lisää: fysioterapia

VARAA AIKA

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 

Kipeä polvi, nilkka tai lonkka? Alaraaja-analyysi paljastaa oikean syyn ja hoidon

Liikunnan aloittaminen innostaa kesällä – näin ehkäiset rasitusvammat ja kivut

 

 

Call Now Button